КНСБ настояват работното време в България да има таван. Работодателят да

...
КНСБ настояват работното време в България да има таван. Работодателят да
Коментари Харесай

КНСБ иска работно време като в ЕС - максимум 52 часа седмично

КНСБ упорстват работното време в България да има таван. 

Работодателят да осведоми чиновниците си при всяко едно изменение в Кодекса на труда, желаят от синдиката.

Максималното работно време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. За това упорстват от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). В момента работното време в България е най-много 56 часа, а в Европейски Съюз оптималната позволена дълготрайност е 52 часа седмично, сподели вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на спорен конгрес, отдаден на последните промени в Кодекса на труда, предава Българска телеграфна агенция.

Освен настояванията за увеличение на приходите и опазване на работните места, друго значимо нещо за синдиката е спазването на законодателството и използването на европейските рамки, с които България е обвързана, уточни Капитанов.

Промените в Кодекса на труда от 1 януари целят по-добро съвместяване на трудовия и фамилен живот. В България обаче не е приведена наредба по отношение на сумираното пресмятане на работното време според европейските наставления, означи той. По думите му според директивите и Конвенция на Международната организация на труда, то следва да се ползва единствено в производства с непрекъсваем режим на работа. 

От Конфедерацията разясниха и измененията в Кодекса на труда.

Една от новостите е, че при всяко изменение на трудовото правно отношение работодателят е задължен най-късно до влизане в действие на изменението да даде на служащия или служителя нужната писмена информация, съдържаща данни за осъществените промени.  

Досегашната наредба беше безапелационна, че при подписване на трудов контракт изпитателният период е до шест месеца, означи Капитанов. Добавено е, че в случай че договорът е със период по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец, добави той.

Според КТ работодателят е задължен да обезпечи на служащия или служителя естествени условия за осъществяване на работата по трудовото правно отношение, за която се е уговорил. Новото е, че работодателят би трябвало да го запознае с вътрешните правила за работната заплата. Работодателят има ангажимент да го запознае с изискванията и реда за преустановяване на трудовия контракт, както и да дава информация за обезпечаваните образования, свързани с поддържане и повишение на професионалната подготовка и възстановяване на професионални умения. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР